Over Valentina

biografie

Valentina Tóth is actrice, zangeres, theatermaker en liedjesschrijver.

Na een studie klassiek piano aan het conservatorium van Brussel, studeerde ze in 2018 af als actrice aan het RITCS (Royal Institute of Theatre, Cinema and Sound) te Brussel.

Als actrice en theatermaker is ze sinds haar afstuderen actief in Nederland en Vlaanderen. Ze speelde en maakte onder meer bij De Toneelschuur, Het Houten Huis, Theater Antigone, De Kopergietery, WOLF WOLF en Groots en Meeslepend.

In 2022 was Valentina de winnares van het Amsterdams Kleinkunst Festival: ze ontving zowel de juryprijs (AKF Wim Sonneveldprijs) als de publieksprijs.
Het Parool noemde haar ‘een betoverende, ronduit sensationele performer’, De Volkskrant beschreef haar werk als ‘een eigenzinnig mengsel van kleinkunst, klassieke muziek opera en musical’ en de Theaterkrant schreef: ‘Wat een muzikaliteit, wat een podiumkracht, wat een lef!’.
Ook werd zij door de Volkskrant uitgeroepen tot hét Comedy Talent van 2023.

Valentina speelt mee in de voorstelling Voorjaarsontwaken van WOLF WOLF. Deze voorstelling werd in 2023 geselecteerd voor het Vlaams TheaterFestival. Daarnaast wonnen ze met de cast de prijs voor ‘Meest Gewaardeerde Samenspel’ door de Vlaamse Acteursgilde.

Valentina’s werk bevindt zich op het snijvlak van theater, klassiek, comedy, kleinkunst en opera. Momenteel toert Valentina met haar eerste avondvullende solovoorstelling Wildbloei door het land. Voor Wildbloei kreeg zij lovende recensies: De Volkskrant, NRC en de Trouw beloonden deze voorstelling met 5 sterren. In De Theaterkrant werd Wildbloei aangemerkt als ‘de keuze van de criticus’. Ook werd Wildbloei geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2024, als onderdeel van de Cabaret Collectie.